Guasha masáž: Návod, jak na to!

Celkem nedávno se v našem doplňkovém sortimentu objevila masážní pomůcka guasha. Málokdo ale ví, jak ji správně používat a na co. Proto si v tomto článku povíme, jak se guasha masáž správně provádí.

Co je guasha? Konkrétně jde o placatou masážní pomůcku s výběžky, která se svým tvarem snadno vejde do ruky. Dříve se používala při tradičních čínských masážích těla, později ale našla gua sha masáž uplatnění i v péči o pokožku tváře, krku a dekoltu. Díky pravidelnému masírování se může podpořit prokrvení kůže. Také můžete po nějaké době vnímat její větší zářivost. Některé ženy na ni nedají dopustit i v době, kdy je trápí otoky obličeje.

Masáž navíc není vůbec složitá a trvá sotva 5-10 minut. Masírování obličeje a krku se tedy můžete věnovat klidně večer před spaním nebo ráno po probuzení.

Jak na guasha masáž

Aby masáž proběhla bez nežádoucího tření a zadrhávání, krátce před jejím zahájením naneste na obličej kosmetický pleťový olej. Posléze můžete začít. Držte nástroj pod úhlem 30 až 45 stupňů a velmi jemně jím táhněte po kůži. Všechny pohyby by měly zpravidla směřovat vzhůru a sledovat tok lymfy. Každý pohyb opakujte třikrát až pětkrát, než přejdete na další oblast obličeje a krku.

Vyzkoušet můžete tyto pohyby:

Čelist a brada: Pro masáž čelisti pohybujte nástrojem směrem nahoru od středu brady až k ušnímu lalůčku.


Čelo: Začněte ve středu čela, rozdělte čelo na tři části a pohybujte nástrojem směrem ven. Jednou přejeďte, pak se přesuňte o kousek níže a znovu přejeďte.


Tváře: Začněte u nosu a pohybujte se nahoru podél tváří a lícních kostí směrem ven k uším. Jednou táhněte a pak se přesuňte kousek dolů a znovu přejeďte, přesuňte se ještě kousek dolů ke středu brady a pohyb opakujte.


Pod očima: Začněte ve vnitřním koutku oka a postupujte směrem ven ke spánku.


Obočí: Oční víčka a obočí se rozdělí na dvě části. Klouzejte podél obočí směrem nahoru - postupujte zevnitř ven.


Rty: Asi pětkrát přejíždějte po rtech tam a zpět, abyste dosáhli vypínacího efektu.


Krk: Rozdělte si krk na čtyři části a každou část masírujte odspodu nahoru.

Chyby při masáži guashou

Mezi hlavní chyby, kterým byste se měly snažit vyvarovat, patří například masírování suché tváře. Také si dávejte pozor na příliš velký tlak, který není při masáži žádoucí. Během masírování také můžete držet masážítko špatně. Masírování některých částí obličeje někdy vyžaduje trochu odlišný úchop. (Například při masáži brady může být žádoucí, aby byl žlábek čelisti mezi oběma předními výstupky, krk se zase masíruje hranou ploché strany, ale pod úhlem, atd.)